Kedves Látogató !

A már klasszikus, a “Biostatisztika nem statisztikusoknak” című több kiadást is megért kiadványunkat úgy éreztük, hogy ideje a kor követelményeinek és lehetőségeinek megfelelően új, átdolgozott, elektronikus formában is kiadnunk.

Mit kínálunk?

  • A klasszikus “Biostatisztika nem statisztikusoknak” könyv teljes, frissített statisztika tananyagát összefoglalókkal kiegészítve;
  • R bevezető interaktív tananyagot;
  • interaktív tudásellenőrző teszteket,
  • interaktív R-es feladatokat.

Az online felület mobil eszközökről is elérhető, a tartalma kereshető.

Mindez együtt jól támogatja az önképzést, az órákra és a vizsgákra saját időbeosztás szerinti felkészülést.

Az esetleges további kérdéseket, észrevételeket a  info.eakademia@gmail.com címre várjuk.

Az elektronikus tananyag készítői: Harnos Andrea, Demeter Márton, Abonyi-Tóth Zsolt.


Az R oktatásáról

Az R használatának előnye az oktatásban, hogy az órákon végzett elemzések a kódok mentésével, kommentelésével, a hallgatók számára átadásával könnyen reprodukálhatók. A hallgatók a házi feladatokat R kódok formájában tudják előállítani, esetleg Rmarkdownban dolgozva, rögtön dokumentummá alakítva, könnyen ellenőrizhetővé, javíthatóvá válik, a tanár munkáját megkönnyítve.

Ami az R előnye, az egyben a hátránya is. A kódolás megtanítása időigényes, mindkét fél részéről nagy erőfeszítést igénylő, gyakran unalmas feladat. A felsőoktatásban résztvevő hallgatók nagy része tanul valamilyen formában statisztikát, de azt általában egy nagyon rövid kurzus keretében teszi, ahol általában nincs lehetőség az R megtanulására, sokszor még számítógép használatra sem. A e-tankönyvhöz készített interaktív példatár lehetőséget nyújt arra, hogy az elméleti tananyag elsajátításával egyidejűleg a hallgatók a kódolást is és a beépített tesztkérdések segítségével az eredmények értelmezését is elsajátítsák. Így az oktatónak nem kell a kódolás oktatásával töltenie az órákon az időt. A különböző képességű hallgatók pedig saját ritmusukban tudják elsajátítani azt.


Rólunk

Az e-tankönyv szerzői:

Reiczigel Jenő a Állatorvostudományi Egyetem Biomatematika Tanszékén egyetemi tanár. Kutatási területe az egzakt tesztek és konfidencia-intervallumok, valamint a resampling módszerek. A „Quantitative Parasitology” programcsomag egyik szerzője. Számos biomatematika, statisztika és epidemiológia kurzus oktatója.

Harnos Andrea a Állatorvostudományi Egyetem Biomatematika Tanszékén tanszékvezető egyetemi docens. A statisztikán belül főleg a különböző típusú regressziós módszerekkel foglalkozik. Számos biomatematika, statisztika és epidemiológia kurzus oktatója.

Solymosi Norbert a Állatorvostudományi Egyetem Bioinformatikai Központjának vezetője, egyetemi docens. Fő érdeklődési területe a térbeli epidemiológia, a machine learning, valamint a Bayesi elemzések alkalmazása orvosi, állatorvosi területen. Az „R<-…erre, erre…!” című internetes R-jegyzet szerzője.

Az R bevezető tananyag szerzője:

Abonyi-Tóth Zsolt Állatorvostudományi Egyetem Biomatematika Tanszékének munkatársa. Számos biomatematika, statisztika, R programozás kurzus oktatója.

Az elektronikus tananyag informatikai hátterének megalkotója és üzemeltetője: Demeter Márton


Kinek ajánljuk?

  • Bevezető statisztika kurzusok hallgatóinak:
  • Hasznos lehet, akiknek munkájukhoz szükségük van a statisztika alkalmazására, de bizonytalannak érzik magukat ezen a területen, vagy a statisztika logikáját a hétköznapi gondolkodástól idegennek érzik. Cél az alapfogalmak és a legszükségesebb módszerek elsajátításában, valamint a statisztikai szemléletmód kialakításában.
  • Azoknak a statisztikát jól ismerő és munkájukban rendszeresen használó kutatóknak is, akik szeretnének közelebbről megismerkedni az R programcsomaggal. Az R egy ingyenes, több, mint 20 éve fejlesztett, s mára nagyon elterjedt, tökéletesen professzionális statisztikai programcsomag (cran.r-project.org). Mi magunk már több, mint egy évtizede kizárólag ezt használjuk, egyre növekvő lelkesedéssel, mindennapi munkánkban és az oktatásban. Az R nemcsak ingyenes volta miatt vonzó, hanem azért is, mert a statisztikai módszerek szinte végtelen választékát kínálja, és nagyon friss, tehát komoly esély van arra, hogy egy-egy vadonatúj statisztikai eljárás leghamarabb R-ben válik elérhetővé.

Rólunk írták


Papír könyv rendelés

Annak, aki jobban szeret igazi könyvből tanulni, a hagyományos papír alapú “Biostatisztika Könyv” is megrendelhető a parskft@gmail.com email címen, vagy a +36-20-5466048 telefonszámon.


Kódok, kiegészítő anyagok

A tankönyvben szereplő kódok, a korábbi kiadások hibajegyzékei és egyéb kiegészítő anyagok elérhetőek a biostatkonyv.hu oldalon.


Biostatisztika nem statisztikusoknak

A Biostatisztika nem statisztikusoknak tankönyv elektronikus, összefoglalókkal kiegészített verziója.


R bevezető

Statisztikai elemzésekhez szinte mindig szükségünk van egy statisztikai szoftverre. A szabadon letölthető R mára világszerte az egyik leggyakrabban használt programmá vált. Természetesen a “Biostatisztika nem statisztikusoknak” e-könyvből elsajátítható tudás más statisztika programok használatával is kamatoztatható. Ez az interaktív R bevezető azok számára készült, akik még nem szereztek tapasztalatot az R-rel.


R gyakorlatok

Interaktív R gyakorlatok tesztkérdésekkel kiegészítve az outputok helyes értelmezésének megtanítására.


Tudásellenőrző tesztek

A tananyag elsajátítását elősegítő és ellenőrző feleletválasztós tesztek.

Tananyag

Ingyenes fiók

e-könyv előfizetés

Belépés

Biostatisztika nem statisztikusoknak 1-2. fejezet

Biostatisztika nem statisztikusoknak e-könyv

Interaktív R bevezető tananyag

Interaktív tudásellenőrző tesztek a 2. fejezethez

Interaktív tudásellenőrző tesztek a 3.-5. fejezethez

 

Interaktív R-es feladatok a 2. fejezethez

Interaktív R-es feladatok a 3.-4. fejezethez